top of page

Yoga-inversies: Wat is het en hoe kan je ervan profiteren?Yoga-inversies zijn verschillende houdingen, in het Sanskriet ook wel asana's genoemd, waarbij je hart en heupen boven je hoofd zijn.


Ze klinken misschien intimiderend, maar maak je geen zorgen - yoga-inversies beginnen eenvoudig en nemen in de loop van de tijd in moeilijkheid toe. In de meest basale zin kunnen yoga-inversies zo simpel zijn als een voorwaartse buiging. Voor experts kunnen ze handstanden bevatten.


Het doel van yoga-inversies is om je flexibiliteit, bloedsomloop, energie en zelfs zelfrespect te verbeteren. Ondanks de vermeende voordelen, kan je je afvragen of inversies veilig en geschikt voor je zijn.


In deze post geef ik je meer uitleg over wat yoga-inversies zijn, de gezondheidsvoordelen ervan en de potentiële risico's. Om af te sluiten heb ik nog een lijst met houdingen voor beginners.


1. Wat is yoga-inversie?


Yoga-inversie is een categorie van yoga-asana's, of houdingen, waarbij je hoofd onder je hart en heupen wordt geplaatst, waardoor je lichaam vanuit zijn normale rechtopstaande positie wordt "omgekeerd".


Elke pose waarin je hart hoger van de grond is dan je hoofd, wordt als een inversie-asana beschouwd. Dit omvat veelvoorkomende houdingen zoals de downward facing dog (Adho Mukha Svanasana), Legs up the wall (Viparita Karani) en headstand (Salamba Shirshasana).


Van omgekeerde yogahoudingen wordt aangenomen dat het spanning loslaat, de bloedsomloop en het energieniveau verhoogt en de spieren versterkt. Er wordt ook gedacht dat het emotionele groei bevordert, de geest en ziel kalmeert, energie naar het hart leidt en je helpt meer verbonden te raken met de aarde.


Inversie-asana's kunnen variëren van gemakkelijk tot moeilijk en moeten worden geselecteerd op basis van uw ervaring, kracht, gezondheidstoestand en blessuregeschiedenis.


Zelfs bij gezonde personen is het belangrijk om te weten hoe elke asana veilig kan worden uitgevoerd om letsel te voorkomen en de grootste voordelen te behalen.


 

SAMENVATTING

Yoga-inversie is een categorie yogahoudingen (asana's) waarbij het hart boven het hoofd wordt geplaatst. Er wordt aangenomen dat het een betere bloedcirculatie bevordert, kracht en flexibiliteit verhoogt en tal van psychologische voordelen biedt.

 

2. Gezondheidsvoordelen van yoga-inversie


Uit onderzoek is gebleken dat yoga-inversies heel wat voordelen hebben:

  • Verhoogt de bloedsomloop Yoga-inversie kan de bloedcirculatie en lymfedrainage verhogen om zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam te brengen en afvalproducten te verwijderen. Omgekeerde houdingen helpen de veneuze bloedstroom van het bekken naar het hart te stimuleren, waar het vervolgens naar de longen wordt gestuurd om opnieuw van zuurstof te worden voorzien. Deze positie kan ook helpen om je hartslag te verlagen en een betere opname van zuurstof in het bloed mogelijk te maken.


  • Kan het energieniveau verhogen Yoga-inversie kan de alertheid en het energieniveau verhogen. In theorie kunnen houdingen die het lichaam omkeren de alertheid verhogen en vermoeidheid verminderen. Ze kunnen dit doen door de opname van zuurstof en voedingsstoffen in cellen te verhogen en endorfines vrij te maken, zoals dopamine, noradrenaline en serotonine, die de aandacht verhogen en de stemming verbeteren. Bovendien vereist ondersteboven zijn focus, wat na verloop van tijd je vermogen kan verbeteren om je te concentreren op elke situatie die op je pad komt.


  • Verbetert flexibiliteit en kracht Yoga staat bekend om zijn vermogen om balans, flexibiliteit en kracht te verbeteren in alle leeftijdsgroepen. Inversie-asana's vereisen een groot bewustzijn en kracht van lichaam en geest om het lichaam in een gestrekte positie te houden tegen de zwaartekracht in, wat waarschijnlijk de spierkracht, het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit in de loop van de tijd verhoogt. Elke houding is op unieke wijze gericht op verschillende spiergroepen, waardoor de algehele flexibiliteit van de ledematen, het bewegingsbereik en de kracht groter worden. Eén onderzoek toonde aan dat het tweemaal per week uitvoeren van een 'naar beneden gerichte hond' gedurende 10 weken leidde tot significante verbeteringen in knie- en heupextensie, wat wijst op meer flexibiliteit in de hamstrings en onderrug.


  • Verhoogt het vertrouwen Het is aangetoond dat het beoefenen van yoga het zelfrespect, het lichaamsbeeld en het algehele zelfvertrouwen verhoogt. In het bijzonder beweren veel yogi's dat inversieyoga een gevoel van nederigheid, geduld en doorzettingsvermogen heeft gebracht, aangezien de meeste mensen tijd en oefening nodig hebben om ze goed uit te voeren. Als ze eenmaal zijn geleerd, kunnen ze een groter gevoel van vertrouwen geven in uw vermogen om obstakels in uw dagelijks leven te overwinnen.


  • Kan zwelling en pijn verminderen Bepaalde inversie-asana's, zoals Legs up the Wall, kunnen pijn en zwelling in de onderste ledematen verminderen door de lymfatische circulatie te bevorderen. Het lymfestelsel verwijdert afvalstoffen en bijproducten uit het lichaam en helpt de vochtbalans op peil te houden. Bij inversie-asana's zorgt de zwaartekracht in combinatie met zachte bewegingen voor een verhoogde lymfatische stroom en bloedcirculatie, weg van de ledematen en naar het hart. Als zodanig kan dit pijn, ongemak en zwelling verlichten. Mensen met hoge bloeddruk of verwondingen van de onderste ledematen, rug of nek moeten echter inversiehoudingen vermijden.


 

SAMENVATTING

De voordelen van yoga-inversie zijn onder meer een verhoogde bloed- en lymfecirculatie, evenals verbeterde flexibiliteit, kracht, energieniveau en zelfvertrouwen.

 

3. Risico's van yoga-inversie


Voor de meeste mensen zijn inversie-asana's zeer gunstig voor de gezondheid, maar inversies kunnen in bepaalde populaties ook gezondheidsrisico's opleveren en ze zijn de belangrijkste oorzaak van yoga-gerelateerde verwondingen.


Degenen met gewrichtsproblemen, nek- of rugletsel of andere soortgelijke problemen mogen geen inversieyoga beoefenen zonder toestemming van hun zorgverlener.


Omdat bij inversieyoga het hoofd lager is dan het hart, kan het bloed naar je gezicht stromen. Bij mensen met glaucoom, hoge bloeddruk of andere problemen met de bloedsomloop is het het beste om deze houdingen te vermijden.


Tijdens de zwangerschap moeten moeilijke asana's die het lichaam volledig omkeren, zoals hoofdstand en schouderstand, worden vermeden.


Het is aangetoond dat minder intense houdingen met vier contactpunten (zowel handen als voeten op de grond), zoals de downward facing, veilig zijn voor gezonde zwangere mensen zonder zwangerschapsgerelateerde complicaties of reeds bestaande aandoeningen.


Dat gezegd hebbende, spreek altijd met uw zorgverlener voordat u een nieuwe oefening probeert tijdens de zwangerschap.


Ten slotte is het belangrijk om als beginner te beginnen met eenvoudige bewegingen met een lage intensiteit om het risico op blessures te verminderen. Als yoga nieuw voor je is, wil je misschien een persoonlijke yogales bezoeken met een getrainde instructeur om ervoor te zorgen dat je de bewegingen veilig en correct uitvoert.


 

SAMENVATTING

Degenen die zwanger zijn, evenals mensen met problemen met de bloedsomloop of verwondingen, moeten mogelijk yoga-inversie beperken of vermijden en moeten eerst met hun zorgverlener praten. Het is het beste om te beginnen met poses op beginnersniveau voordat je doorgaat naar moeilijkere poses.

 

4. Tips om yoga-inversies goed uit te voeren


  1. Geef jezelf tijd Voor een beginnende yogi kunnen heel wat omgekeerde yogahoudingen behoorlijk uitdagend zijn. Het ondersteboven staan kan desoriënterend zijn. Het kan er ook voor zorgen dat je moeilijker je evenwicht kunt vinden. Geef jezelf de tijd om hier aan te wennen.

  2. Goed voelen en rustig opbouwen Je lichaam kan ook moeite hebben om om te gaan met de veranderende druk omdat je opeens ondersteboven staat. Dit kun je vooral in je hoofd voelen, waar opeens veel meer bloed naartoe stroomt. Het is belangrijk goed te voelen wat dit met je doet. Realiseer je dat dit gevoel heel normaal is en luister naar je lichaam. Blijf er in het begin niet te lang in staan, bouw het rustig op en blijf altijd rustig doorademen door je neus.

  3. Wees extra voorzichtig Heel wat yoga-inversies zijn iets uitdagender. Ga je te snel en probeer je dingen zomaar uit, dan is de kans op blessures veel groter. Weer dus erg voorzichtig en neem geen onnodige risico's. Het is ook erg persoonlijk dus voel bij jezelf goed aan hoe dat voor jou is en hoe de oefening voor jou voelt. Heb je nekklachten of blessures: wees dan ook extra voorzichtig en bespreek dit eerst met een zorgverlener om onnodige risico's te vermijden.


Heel veel succes met oefenen en wees voorzichtig!


Liefs. x

Jolien

170 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page